Repimyssämpylät

21.8.2015

Repimyssämpylät

0 Comments

Pull apart rullat

Perussämpylät on leipojan ja syöjänkin kannalta aika tylsää bulkkitavaraa, joten aina joskus pitää yrittää jotain.
Olen tiennyt pull-apart-sämpyjen olemassaolosta, mutta en ole tullut aikaisemmin kokeilleeksi niiden leipomista. Mitään ihmeellistähän se ei ole, mutta rosoinen lopputulos jotenkin miellyttää.

Repimyssämpylöiden idea on se, että sämpylöiden annetaan nousta yhteen ennen paistamista ja revitään irti toisistaan paiston jälkeen. Hauskaa.

Nykyään tulee tehdyksi esitaikina melkein leipään kuin leipään ja niin tälläkin kertaa. Lopullinen taikina on briossihenkinen viennanleipätaikina ja esitaikinana pate fermenté. (Kuullostaa jo ihan muotiblogilta.)…tänään yläosana Henkkamaukan alerekistä löytynyt ihana petroolin sininen toppi, laukkuna Zalandolta tilattu yhtä ihana helmenvalkoinen söpö kässäri ja…

Pate fermenté

 • 140 g hiivaleipäjauhoa
 • 140 g vehnäjauhoa
 • 170-190 g vettä
 • 4 g suolaa
 • 3 g hiivaa

Liuotetaan hiiva tilkkaan vettä. Sekoitetaan jauhot ja suola kulhossa. Lisätään vesi ja sekoitetaan kunnes taikina tulee kasaan.
Kipataan taikina jauhotetulle alustalle. Vaivataan kunnes taikina ei tartu enää kiinni vaan on kimmoisa ja tahmea. Ehkä noin 5-7 minuuttia. Käännetään taikina palloksi ja annetaan nousta öljytyssä kulhossa puolisentoista tuntia.
Otetaan taikina uudestaan alustalle ja vaivataan minuutin verran ilmoja pihalle. Sitten vain takaisin kulhoon ja jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää.

Sämpylöiden taikina

 • pate fermenté
 • 330 g hiivaleipäjauhoa
 • 170-190 g vettä
 • 1 kananmuna
 • 20 g voita
 • 18 g sokeria
 • 10 g hiivaa
 • 7 g suolaa

Otetaan esitaikina lämpenemään tuntia ennen varsinaisen taikinan valmistamista. Leikataan esitaikina noin 10 palaan ja annetaan levätä muovilla peitettynä.

Liuotetaan hiiva tilkkaan vettä.

Sekoitetaan jauhot, sokeri, suola ja hiiva astiassa. Sekoitetaan mukaan pate fermentén palat, kevyesti vispattu muna ja viimeisenä rasva.

Lisätään 170 g vettä ja sekoitetaan esim. isolla metallilusikalla kunnes taikinasta muodostuu pallo. Lisätään vettä lirauksittain, jos taikina vaikuttaa liian kuivalta ja tömäkältä. Taikinan pitäisi olla pehmeää ja venyvän taipuisaa.

Jauhotetaan alusta ja nostetaan taikina alustalle. Vaivataan noin 10 minuuttia tai kunnes taikina tuntuu valmiilta. Taikinaan voi lisäillä jauhoa vaivauksen yhteydessä, jos taikina tuntuu liian löysältä ja tarttuvalta. Lopputulos pitäisi olla pehmeä, venyvä ja tahmea, mutta ei enää tarttuva. Taikinan pitäisi selvittää ns. ikkuna-testi (Ookei). Jos testi ei mene läpi, vaivaa pari minuuttia lisää ja kokeile uudestaan.

Öljytään astia, pyöräytetään taikina öljyisissä reunoissa ja annetaan nousta peitettynä pari tuntia. Jos taikina tuntuu tuplaavan kokonsa liian nopeasti, vaivataan se tunnin kohdalla takaisin kasaan.

Kahden tunnin jälkeen kipataan noussut taikina varovasti alustalle. Ilman turhia puristeluita muokataan taikinasta pötkö ja leikataan se 12-16 samankokoiseen palaan. Leikataan, ei revitä.

muotoillaan kuten pyöreät perussämpyt.
Käytetään jauhotonta, puhdasta alustaa. Pala kerrallaan pyöritetään sämpylä kämmenen alla pyöreäksi palloksi. Eli painetaan tasaisesti taikinaa kämmenkuopalla pöytää vasten ja pyöritetään samalla. Ohjataan kämmenen reunalla muoto kohdilleen. Tässä voidaan käyttää tietysti myös kahta kättä niin tulee nopeammin valmista.

Nostetaan pallot leivinpaperilla peitetylle pellille sentin päähän toisistaan. Peitetään muovilla ja annetaan sämpylöiden nousta tunnin verran. Sämpylät nousevat toisiinsa kiinni,mutta ne saa taitettua irti toisistaan paistamisen jälkeen.

Sutaisin omien sämpylöideni päälle vielä evässämpylöiden leipomisesta ylijääneen Dutch crunchin, mutta se ei ole lainkaan välttämätöntä.

Nyt vain nousseet sämpylät 250 asteiseen uuniin. Pudotetaan lämpö 220-230 asteeseen ja paistetaan kunnes näyttää hyvältä. Reilun 10 minuutin jälkeen kannattaa aina välillä vilkaista uunin lasin läpi miltä näyttää. Kaikkinensa voi mennä lähemmäs 20 minuuttia, uunista riippuen.

Otetaan sämpylät uunista ja sormiin puhallellen revitään sämpylät irti toisistaan. Jäähdytellään ritilällä.Kommentoi