Como-järven leipä – Pane di Como

23.3.2016

Como-järven leipä – Pane di Como

0 Comments

Milanossa käyneelle alle tunnin junamatkan päässä sijaitseva Como-järvi saattaa olla tuttu päiväretkikohde. Italian kolmanneksi suurimman järven rannat ovat historiallisia nähtävyyksiä vilisevää kulttuurimaisemaa. On Rooman vallan aikaista huvilaa ja palatsia sekä idyllisiä, historiaa tihkuvia pikkukyliä. Seutu on myös kuuluisa erinomaisista kalaruuistaan.

Italiassa kun ollaan niin alueelle löytyy tietysti myös omat leipänsä. Comon seudulta löytyy ainakin muutama nimikkoleipä. Pyöreää, vaaleaa leipää edustaa Pane di Como (Comon leipä).

Taikinassa on mukana mallassiirappia ja maitoa,joten leipä on maultaan aavistuksen makea. Leivässä on ohut rapea kuori ja sisäpuoli on reikäinen, mutta tiiviimpi kuin esimerkiksi ciabattassa tai pan bigiossa. Leivät kohotetaan koreissa, mutta korien puute ei ole este onnistumiselle.

Pane di Como

Startteri

  • 135 g jauhoa (hiivaleipä/vehnä)
  • 160 g huoneenlämpöistä maitoa
  • 80 g vettä
  • 6 g mallassiirappia (1 rkl)
  • 10 g hiivaa

Liuotetaan hiiva ja siirappi veteen, annetaan muutama minuutti aikaa käynnistyä.
Lisätään maito ja jauhot. Sekoitetaan reippaasti puuhaarukalla minuutin verran.
Peitetään kulho tiiviisti muovilla ja annetaan seistä pöydällä nelisen tuntia tai jääkaapissa yön yli.

Leipätaikina

  • esitaikina
  • 480 g vettä
  • 860 g jauhoja
  • 15 g Maldon/gourmet-suolaa

Sekoita esitaikina veteen. Lisää jauhot osissa ja nakkaa suola perään. Sekoita kädellä jokunen minuutti, kunnes taikina tulee kasaan.
Vaivaa taikina kulhossa tai tasolla tahmean sitkoiseksi, ehkä noin 5-8 minuuttia. Taikinan pitäisi olla pehmeää ja tahmeaa, mutta se ei enää tartu kiinni tai hajoile.

Öljyä kulho, kääntele taikina palloksi ja laita se kulhoon. Peitä kulho muovilla/liinalla. Anna taikinan kohota, kunnes se on kuplainen ja tuplannut kokonsa. Noin 1,5-2 tuntia.

Kippaa taikina varovasti alustalle. Leikkaa taikina kahteen palaan ja muotoile palat palloiksi. Jauhota kohotuskorit ja sijoita leivät koreihin saumapuoli ylöspäin. Leivät voi kohottaa ilman korejakin, silloin tietysti saumapuoli tulee leivinpaperia vasten.

Anna leipien nousta, kunnes taikinan reuna on korien reunan tasalla. Itselläni siihen kului tunti ja vartti.

Aloita leipien paistaminen 220 asteessa ja pudota muutaman minuutin päästä lämpö piirun alle 200 asteen. Paista, kunnes leivät rusottavat ja pohjakopautus tuottaa onton äänen.
Jos haluat leipiin paksumman kuoren, pudota lämpöä lisää ja anna leipien olla uunissa vielä jonkun aikaa.

Jäähdytä ritilällä, siivuta ja syö vapaavalintaisten päällisten kera.Kommentoi