Salami-mozzarella-peltipizza Hungry Chef-pizzajauhoista

5.3.2018

Salami-mozzarella-peltipizza Hungry Chef-pizzajauhoista

1 Comment

Hungry Chefin pizza-kampanjan ja Liemessä-blogin levypizzan innoittamana päätin vihdoin ottaa nälkäisen kokin 00-pizzajauhot kokeiluun ja tehdä oman versioni Täydellisestä peltipizzasta. Tipo 00-jauhoina olen tähän asti käyttänyt enimmäkseen Molino Caputon jauhoja, joita täällä Turussa saa Italian herkut-kaupasta.

Täytyy myöntää, että Hungry Chefin jauhojen korkillinen muovipakkaus on kätevä käyttää, mutta materiaalivalinta hiukan mietityttää. No onneksi taloyhtiössä on keräysastia muoville, joten pakkaus päätyy edes asianmukaisesti kierrätykseen.

Itse Hungry Chefin jauhoista on sanottava, että ne toimivat kuten 00-jauhojen pitääkin. Käytin taikinassa vertailun vuoksi samaa napolilais-henkistä öljytöntä formulaa jota käytän joskus Molino Caputon jauhojen kanssa ja taikinasta tuli aika samankaltainen. Molinon Kokki-jauhoissa on pari prosenttia korkeampi proteiinipitoisuus ja näppituntumalta sanoisin, että ne sitovat itseensä hiukan enemmän nestettä kuin Hungry Chef pizzajauhot. Taikinasta tuli samalla formulalla siis hiukan löysemmän tuntuista, joten vaivasin viimeistelyvaiheessa taikinaan noin ruokalusikallisen lisää jauhoja.

Annoin taikinan kohota jääkaapissa 24 tuntia ja kuten pitääkin, kohonnut taikina oli lähes triplannut kokonsa. Taikina tuntui olevan täynnä pientä ilmakuplaa ja siinä oli hyvä venyvyys, eli gluteeniverkko oli kunnossa. Pizzataikina oli vaivaton levittää niin pellille kuin pyöräyttää pyöreäksi pizzapohjaksikin.

Ensimmäiset kokemukset Hungry Chef pizzajauhoista olivat siis hyvinkin positiivisia. Tulen jatkossa kokeilemaan näitä jauhoja erilaisten pizzataikinoiden kanssa ja miksei leivissäkin.

Täydellinen peltipizza

 • 380 g Hungry Chef 00-jauhoja
 • 260 g kylmää vettä
 • 7 g suolaa
 • 2-3 g tuorehiivaa

Sekoita kulhossa jauhot ja hiiva.
Sekoita mukaan suola.
Valuta viileä vesi seoksen päälle.
Sekoita isolla lusikalla, lastalla tai hitaasti yleiskoneen sekoituslavalla noin 4 minuuttia.
Anna taikinan levätä 5 minuuttia.
Vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneen koukulla 2-3 minuuttia. Sammuta kone ja viimeistele taikina käsipelillä.

Vaivaa käsin minuutin verran.
Taikinan pitäisi tässä vaiheessa irrota kulhon reunoista, mutta tarrata vielä kulhon pohjaan kiinni. Jos taikina tuntuu olevan liian löysää, vaivaa mukaan 1-2 rkl jauhoja.
Tee taikinalle ns. ikkunatesti. Ota golf-pallon kokoinen pala taikinaa ja venytä sitä levyksi sormien välissä. Taikina on valmis, jos taikina venyy repeämättä niin ohueksi, että näkyy läpi. Jos taikina repeää helposti, vaivaa vielä 1-2 minuuttia ja kokeile uudestaan.

Jos haluat tehdä kaksi pizzaa, tuplaa ohjeessa oleva jauhojen ja veden määrä, korvaa suola 10 grammalla ja hiiva 3-4 grammalla.

Öljyä puhdas kulho kevyesti ja pyöräytä taikinapallo kauttaaltaan kulhon öljyssä. Peitä kulho tiiviisti muovilla tai kannella ja nosta jääkaappiin 24-72 tunniksi. Ota huomioon, että taikina lähes triplaa kokonsa, joten kulhossa pitää olla tilaa.

Pizzapäivänä ota taikinakulho ensin tunniksi huoneenlämpöön.
Irrota tunnin lämmennyt taikina varovasti lastalla kulhosta ja kippaa taikina jauhotetulle alustalle, durum-jauhot toimii tässä hyvin. Leikkaa taikina kahteen palaan, jos teit tuplamäärän.
Pyöräytä taikina ympäri ja taputtele vähän suorakaiteen malliseksi.
Vältä puristelemasta liikaa.
Öljyä uunipelti tai uunipellin päällä oleva leivinpaperi oliiviöljyllä.
Nosta taikina keskelle peltiä, sivele taikinalle vähän oliiviöljyä ja peitä pelti kevyesti muovilla tai liinalla.
Puolen tunnin kuluttua ota muovi pois ja painele ja venytä taikinaa kohti pellin reunoja. Painele kevyesti, älä pakota liikaa. Nostele ja venytä taikinaa välillä, jotta pellin ja taikinan väliin ei jäisi ilmakuplia ja taikinasta tulee tasainen. Jos haluat pizzaan reunuksen, jätä 1-2 cm alue taikinan reunoista painelematta.
Kun taikina alkaa pistää vastaan eikä veny enää, peitä pelti ja jatka painelua puolen tunnin kuluttua.
Toisen kierroksen jälkeen taikinan pitäisi peittää koko pellin ala. Peitä pelti muovilla/liiinalla.

Uunistasi ja paistokiven paksuudesta riippuen laita paistokivi uuniin keskimmäiselle, toisiksi alimmalle tai alimmalle tasolle ja uuni kuumenemaan ilman kiertoilmaa 250 asteeseen. Jos et omista paistokiveä, suosittelen tilaamaan kiven heti, kun olet saanut pizzan uuniin.

Uunin kuumentuessa valmistele täytteet.

Salami-mozzarella pizza

 • tomaattikastiketta (ohje alimpana)
 • 16-20 siivua isoa, ohutta leikkelesalamia
 • 2 palloa mozzarellaa

Käännä salamisiivut kaksinkerroin läheltä puoliväliä.
Rullaa käännetty siivu vähän tötterön tapaan ja käännä ulkoreunoista ympäri niin, että salamista tulee litteä, etäisesti kukkaa muistuttava pienempi pyörylä.

Valuta ja kuivaa mozzarellat.
Revi mozzarellapallot pienemiksi palasiksi. Jos kaksi palloa on liikaa, käytä esim. vain puolitoista ja napsi ylimääräiset palat pizzan paistuessa.

Levitä tomaattikastike pizzalle. Ohjeella tulee kastiketta aika reilusti yhdelle pizzalle, joten voit säästää neljänneksen kastiketta esimerkiksi pastakastikkeen pohjaa varten.

Asettele salamit pizzalle 4×4 tai 4×5 riveihin ja ripottele mozzarellapaloja salamien väleihin.

Nosta pelti uuniin suoraan paistokivelle tai seuraavalle tasolle kiven yläpuolelle.
Uunistasi riippuen paista pizzaa noin 10-12 minuuttia. Tarkista pohjan tilanne nostamalla pizzaa reunasta ja kurkkaamalla pizzan alle. Jos pohja alkaa saada väriä, käännä uuni grillivastukselle ja paista vielä muutama minuutti. Ota pizza uunista, kun salamit alkavat käpristyä ja mozzarella on sulanut ja paikoin ruskistunut.
Nosta pizza pelliltä puisen leikkuulaudan päälle ja anna jäähtyä pari minuuttia. Leikkaa pizza 12-16 palaan ja Viimeistele palat raastetulla parmesaanilla, basilikan lehdillä ja muutamalla roiskeella oliivi- tai mausteöljyä.
Tarjoile ja kerää kehut.

Tomaattikastike pizzalle italialaisittain

Italialainen tomaattikastike vaatii vähintään parin tunnin maustumisajan viileässä, joten sen voi tehdä hyvin valmiiksi jo ennen kuin aloittaa pizzan valmistelun.

 • 400 g Mutti-tomaattimurskaa
 • 1 rkl oliiviöljyä
 • 1 valkosipulinkynsi vähän rusautettuna ja halkaistuna
 • 0,5 tl suolaa
 • reilu nippu basilikan lehtiä silputtuna tai 1 tl kuivattua basilikaa

Sekoita ainekset kulhossa, maista ja mausta.
Sulje kulho kannella ja laita tomaattikastike jääkaappiin maustumaan vähintään 2 tunniksi.
Nappaa valkosipulinkynnenpuolikkaat tomaattikastikkeesta ennenkuin levität tomaattikastikkeen pizzalle.1 thought on “Salami-mozzarella-peltipizza Hungry Chef-pizzajauhoista”

Kommentoi