Pitaleivät – Parhaat ja helpot

12.4.2018

Pitaleivät – Parhaat ja helpot

0 Comments

Yllätyn kerta toisensa jälkeen siitä, miten helppoa pitaleivät on leipoa itse. Pitaleipien taikinaan ei tarvita erikoisia aineksia ja taikina on nopea ja helppo valmistaa. Aikaisemmin olen käyttänyt taikinassa öljyä, mutta nyt olen huomannut senkin olevan täysin turhaa. Ja kuinka palkitsevaa on, kun litteät taikinalätyt pullahtavat yhtäkkiä tyynyiksi aivan kuin kiitokseksi siitä, että pääsivät kuumaan uuniin.

Tämä uusin pitaleipä-suosikkireseptini on mukailtu 2016 ilmestyneestä Uri scheftin kirjasta ”Breaking Breads: A New World of Israeli Baking”. Scheft on tanskalaiset juuret omaava israelilainen leipuri, jolla on useampi leipomo Tel Avivissa ja erittäin suosittu Breads Bakery-niminen leipomo New Yorkin Union Squarella. Kirja on täynnä mielenkiintoisia reseptejä, se on rajoja ylittelevä sekoitus Israelin, Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan keittiöiden parhaita makuja.

Taikinareseptini noudattelee Scheftin formulaa muilta osin, mutta korvasin 20% jauhoista Hungry Chefin 00-jauhoilla. Suomalaiset puolikarkeat vehnäjauhot eivät mene karkeutensa ja proteiinipitoisuutensa osalta ihan yksi yhteen Scheftin suosittelemien jauhojen kanssa. Korvaamalla osan jauhoista Hungry Chefin tuplanollalla uskon pääseväni lähemmäs oikeanlaista jauhokoostumusta.
Olen tehnyt taikinan myös käyttämällä pelkkää puolikarkeaa vehnäjauhoa, taikinan koostumuksesta tulee hiukan erilainen, mutta leivistä erittäin onnistuneita.

Itsetehdyt pitaleivät

  • 600 g vehnäjauhoja (puolikarkea)
  • 150 g Hungry Chef 00-jauhoja (tai samoja kuin yllä)
  • 455 g vettä
  • 20 g sokeria
  • 15 g tuorehiivaa / 5 g kuivahiivaa
  • 12 g suolaa

Liuota tuorehiiva veteen ja anna hiivan heräillä muutama minuutti. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita hiiva jauhojen kanssa

Mittaa jauhot yleiskoneen kulhoon.
Sekoita sokeri jauhoihin ja valuta vesi jauhojen joukkoon.
Lisää suola ja vaivaa hitaasti yleiskoneen koukulla, kunnes aineksista muodostuu massa. Noin minuutti pitäisi riittää.
Jos näyttää, että kaikki jauhot eivät tule mukaan ja taikina jää liian kuivaksi, lisää 1 rkl vettä.
Lisää sitten nopeutta pykälä tai kaksi ja vaivaa taikinaa noin 3-4 minuuttia. Vaivattu taikina on pehmeää ja irtoaa kulhon reunoista.
Kippaa taikina alustalle ja viimeistele vaivaamalla käsin 1-2 minuuttia.
Kääntele taikina palloksi ja laita kulhoon. Ripauta taikinalle jauhoja ja peitä kulho muovilla tai liinalla.
Anna taikinan kohota noin 45-60 minuuttia, tai kunnes se on kasvanut noin 50%.

Kippaa taikina kevyesti jauhotetulle alustalle ja painele noin 2-3 cm paksuksi suorakaiteeksi. Durum-jauhot sopivat jauhotteluun parhaiten.
Leikkaa suorakaide pituussuunnassa kahtia ja leikkaa molemmat puolikkaat kuuteen yhtäsuureen palaan. Noin 100 grammaa / pala.

Aseta leivinpaperit kahdelle uunipellille ja ripottele papereille jauhoja.

Painele jokainen pala vuorollaan neliöksi ja käännä neliön nurkat keskelle. Nipistä saumat kiinni, pyöräytä taikina ympäri ja pyöritä palloksi.
Nosta pallot leivinpapereille niin, että kummallekkin pellille tulee kuusi taikinapalloa.
Peitä liinoilla ja anna kohota noin 45-60 minuuttia.

Aseta uunin ritilä alimmalle tai toiseksi alimmalle tasolle ja paistokivi ritilän päälle. Laita uuni kuumenemaan noin 230 asteeseen.

Pitaleipien muotoilu

Muotoile pitaleivät leivonta-alustan päällä painelemalla taikinapallo kämmenellä litteämmäksi kiekoksi. Kauli kiekko tasaiseksi, ohueksi lätyksi, jonka halkaisija on noin 13-15 cm. Kaulimisessa kannattaa olla huolellinen, jotta leipään muodostuu iso ja yhtenäinen ilmatasku.
Paista pitaleivät nostamalla muutama leipä kerrallaan kuumalle paistokivelle. Paista, kunnes leivät pullistuvat tyynyiksi (n. 2-3 minuuttia) ja käännä ne sitten ympäri. Paista vielä 1-2 minuuttia.
Anna leipien jäähtyä pari minuuttia ja nosta ne sitten muovipussiin. Esimerkiksi tyhjä ruispala-pussi sopii tähän hyvin.
Muovipussi vangitsee sisäänsä jäähtyvistä leivistä haihtuvaa kosteutta ja pitää leivät uskomattoman pehmeinä.

Tarjoa täytteiden kera, kun leivät ovat vielä lämpimiä tai anna jäähtyä kokonaan ja lämmitä myöhemmin uudestaan. Täysin jäähtyneet pitaleivät voi myös pakastaa.Kommentoi