Detroit-pizza

13.9.2018

Detroit-pizza

1 Comment

Detroit-tyylin pizza on suorakaiteen muotoinen, pohjaltaan noin 2,5-3 cm paksuinen pannupizza. Tyylin kehitti vuonna 1946 Buddy’s Rendezvous-nimisen baarin omistaja Gus Guerra. Hän yhdisti vaimonsa sisilialaisen äidin pizzataikinan reseptin, amerikkalaisen juuston ja mausteisen tomaattikastikkeen syviin teräksestä valmistettuihin tummanpuhuviin pannuihin. Gusin alkuperäiset pannut eivät itseasiassa olleet varsinaisia pizzapannuja lainkaan vaan Detroitin autoteollisuuden käyttämiä varaosa-astioita. Guerra myi baarinsa 1953, jonka jälkeen baarin tilalla on toiminut Buddy’s pizza.

Modernit Detroit-pizzapannut valmistetaan yleisesti teräksen sijaan käytännöllisestä alumiinista, mutta jäljittelevät kooltaan ja muodoltaan Gusin alkuperäisiä pannuja.

Paksun pohjan lisäksi Detroit-tyylin pizzan tavaramerkki on rapea ulkokuori ja pizzan reunoille, pohjan ja korkeareunaisen tumman pannun yhtymäkohtaan tummaksi ”käräytetty” juusto. Juusto on olennainen osa Detroit-tyylin pizzaa. Perinteisiä detroitilaiseen käytettäviä juustoja ovat saatavuuden mukaan sveitsiläiset juuret omaava Wisconsinin Brick-cheese, Monterey Jack ja nuori Cheddar. Pizzan tomaattikastike on tyypillisesti mausteinen, sisältäen valkosipulia, kuivattua oreganoa ja punaista chiliä. Detroit-pizzaa tehtäessä juusto levitetään kohonneen pohjan päälle, seuraavaksi mahdolliset muut täytteet ja tomaattikastike päälimmäiseksi. Lämmin tomaattikastike valutetaan raitoina pizzan päälle, kastiketta ei pyritä levittämään pizalle tasaisesti.

Detroit-pizzan taikina

Perinteiselle 35x25x6 cm Detroit-pizzapannulle

  • 450 g vehnäjauhoa (parhaiten soveltuu 13-14% proteiinia sisältävä jauho)
  • 225 g jäähdytettyä vettä
  • 70 g lämmintä vettä hiivan herättämiseen
  • 10 g tuorehiivaa tai 4 g kuivahiivaa
  • 9 g suolaa
  • 5 g oliiviöljyä

Pizzataikinan valmistus ja ensimmäinen vuorokausi

Laita astiaan jokunen jääpala ja valuta päälle hanakylmää vettä.
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja anna hiivan käynnistyä muutama minuutti.
Mittaa jauhot yleiskoneen kulhoon, valuta päälle 225 grammaa jäähdytettyä vettä ja lisää hiivaliemi. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita hiiva jauhoihin ja käytä 295 g viilennettyä vettä. Sekoita löysäksi massaksi hitaasti yleiskoneella tai käsin lastalla. Varmista, että kaikki jauhot kulhon pohjalta ja reunoilta ovat mukana taikinamassassa. Jos massa vaikuttaa liian kuivalta, lisää 1 tl kylmää vettä ja jatka hetki sekoittamista. Anna massan levätä 5-10 minuuttia.

Vaihda yleiskoneeseen taikinakoukku, lisää suola taikinan päälle ja vaivaa keskihitaalla minuutin verran.
Lisää öljy ja vaivaa, kunnes öljy on täysin imeytynyt taikinaan, 1-2 minuuttia. Taikina todennäköisesti kiipeää välillä koukun ympärille, joten pudota se alas koukusta.

Viimeistele taikina vaivaamalla muutama minuutti käsin leivonta-alustan päällä. Älä lisää jauhoja alustalle tai vaivauksen yhteydessä. Valmis taikina on yhtenäistä ja pehmeän venyväistä.
Kääntele taikina palloksi ja anna taikinan levätä pöydällä 45-60 minuuttia liinalla peitettynä.
Öljyä reilunkokoisen kulhon reunat kevyesti oliiviölljyllä, irrota taikina alustasta taikinalastalla ja nosta se kulhoon
Peitä kulho tiiviisti parilla kelmukerroksella ja nosta kulho 24 tunniksi jääkaappiin. Taikina kohoaa vuorokauden aikana suunnilleen 1,5 kertaiseksi.

Toinen vuorokausi

Ota taikinakulho jääkaapista ja irrota taikina kulhosta lastan avulla.
Kippaa taikina yleiskoneen kulhoon ja vaivaa koukulla hitaasti noin 30 sekuntia. Taikinan sisälle muodostuneet ilmakuplat poksuvat rikki koukun vaivatessa taikinaa. Tarkoitus on saada kohonneen taikinan sisään kertyneet kuplat tyhjiksi.
Nosta taikina alustalle ja painele se suorakaiteeksi.
Käännä taikinan kulmat keskelle ja nipistä saumat huolellisesti yhteen. Käännä taikina ympäri ja pyöritä taikinasta tiivis pallo. Varmista ettei taikinaan jää ilmataskuja. Ilmataskut voivat kohotus- ja paistovaiheissa muodostaa pizzan sisään ei-toivottuja isompia reikiä.
Nosta taikinapallo kulhoon ja painele se kevyesti kulhon pohjalle. Peitä kulho tiiviisti muovilla ja nosta 24 tunniksi jääkaappiin.

Pizzapäivä

Varaa pizzan valmistamiseen, taikinan lämpenemis ja kohotus aikoineen yhteensä noin 3-4 tuntia.

Ota taikina jääkaapista lämpenemään. Kippaa taikina alustalle, peitä liinalla ja anna taikinan lämmetä 1-1,5 tuntia.

Levitä huolellisesti 35×25 cm kokoiseen Detroit-pizzapannuun tai vastaavankokoiseen, kovaa kuumuutta kestävään metalliseen vuokaan 1 rkl huoneenlämpöistä voita tai margariinia. Levitä vielä voin päälle 1 rkl oliiviöljyä.
Nosta huoneenlämmössä lämmennyt taikina pannuun, pyöräytä taikina ympäri ja painele sitä sormenpäillä keskeltä reunoja kohden niin, että taikina peittää tasaisesti pannun pohjan. Jos taikina ei suostu leviämään koko pannun pohjalle, peitä pannu liinalla 30 minuutiksi ja painele uudestaan.

Peitä pannu liinalla ja anna pizzan kohota 1,5 tuntia. Taikina kohoaa suunnilleen 2,5 cm korkeaksi. Detroit-tyylisenpizzan ei ole tarkoitus kohota juurikaan paistettaessa vaan kohoaminen tapahtuu ennen uuniin laittoa.

Varmista, ettei taikinassa ole isoja ilmakuplia ennen kuin asettelet täytteet pizzalle. Jos kuplia on, painele taikinaa varovasti sormenpäillä, kunnes kuplat ovat kadonneet.

Paista Detroit-pizzaa 250 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, pizzan täytteistä ja uunistasi riippuen. Pizza on valmis, kun reunat ovat ruskistuneet ja reunoilla oleva juusto on paistunut tummaksi.

Irrota pizza pannusta kuljettamalla lastaa pizzan ja pannun välissä ja nosta pizza sitten varovasti esimerkiksi puisen leikkuulaudan päälle. Detroit-pizzan pohjapuoli kuuluu olla kauttaaltaan rapeaksi paistunut ja pizzapohjan sisus tasaisen tiheäreikäistä ja ilmavaa.

Katso tästä resepti klassiselle Detroit Red Top -pizzalle:
→ Detroit Red Top -pannupizza1 thought on “Detroit-pizza”

Kommentoi