Kanaa Tikka Masala – maku kuin ravintolassa

2.12.2018

Kanaa Tikka Masala – maku kuin ravintolassa

0 Comments

Jos perheestämme kolme viidestä, eli 60% oli tätä tikka masalaa syödessään sponttaanisti sitä mieltä, että nyt on maut kuin ravintolassa niin uskallan laittaa sen otsikkoonkin asti. Ja kyllä, vertailupohjaa on, sillä intialaiset ja nepalilaiset ravintolat kuuluvat perheemme yhteisiin suosikki ruokailupaikkoihin. Pidän 3/5 tulosta niin täydellisenä kuin näissä oloissa oli mahdollista, sillä jäljelle jääneestä kaksikosta toinen oli menettänyt ruokahalun kuumeilun takia ja toinen on vasta viisi ja vaikka lautanen tulikin tyhjäksi niin ruoka oli selvästi liian mausteista hänen makuunsa.

Tämän yleensä intialaiseksi mielletyn ruokalajin alkuperä on mielenkiintoinen, sillä Intian sijaan chicken tikka masalan kotipaikkana pidetään Iso-Britanniaa. Skotlannin Glasgowssa intialaista ravintolaa pitäneen pakistanilaisen kokin Ali Ahmed Aslamin kerrotaan keksineen ruokalajin puolivahingossa 1960-1970-luvulla, yhdistettyään mausteista tomaattikeittoa kanacurryyn. Kyseinen tarina on ehkä yksi muiden joukossa, mutta ruokalajin alkuperän sijoittuminen Britanniaan on täysin uskottavaa. Britannialla ja Intialla on pitkä yhteinen historia aina 1600-luvun kauppasopimuksista ja 1700-luvulla alkaneesta siirtomaa-kaudesta lähtien aina toisen maailmansodan jälkeiseen Intian itsenäistymiseen ja Intian keisarikunnan hajoamiseen saakka. Tämä yhteinen historia näkyy luonnollisesti myös siirtolaisuutena, kulttuurien sekoittumisena ja myös kulinaristisissa tottumuksissa. Kaakkois- ja eteläaasialainen ruoka onkin britanniassa erittäin suosittua ja maan yhdeksi kansallisruuaksikin nimitetty Chicken tikka masala on niistä juuri se suosituin. Ruokalaji oli itseasiassa pitkälle 2000-luvulle saakka ravintoloiden tilatuin ateria, kunnes kiinalaiset uppopaistetut pallerot pudottivat sen kakkoseksi.

Kanaa tikka masala on mausteinen, mutta ei varsinaisesti väkevästi maustettu tai tulinen ruoka. Tulisuutta on helppo säädellä oman maun mukaan lisäämällä ja vähentämällä chilin määrää. Kanaa tikka masalalle ei ole olemassa varsinaista yhtä oikeaa reseptiä tai valmistustapaa, joten raaka-aineita voi vaihdella ja makuja voi melko vapaasti säädellä omien makumieltymysten mukaan.

Oma, mielestäni helppo ja hyvin onnistunut reseptini painottuu nimenomaan mausteisen maun korostamiseen. Se on fuusio tähänastisista intialaisten ruokien kokkailukokemuksistani sekä netistä poimituista kanaa tikka masala vinkeistä ja ideoista. Erityiskiitos kuuluu Vegeviettelys-blogin tikka masala-versiolle,, josta poimin ohjeen mainion maustetahnan reseptiin.

Kanaa tikka masala ohje

 • 450-500 g kanaleikkeitä
 • 1 rkl turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia
 • Garam masala-mausteseosta
 • puisia varrastikkuja

Pilko leikkeet 2-3 cm paloiksi ja pujota palat varrastikkuihin.
Pyöritä jogurtti kananpaloihin ja mausta Garam masala-mausteella. Anna maustua.

Masala maustetahna

 • 2-3 cm pala inkivääriä silputtuna
 • 2 salottisipulia silputtuna
 • 2 valkosipulinkynttä silputtuna
 • 2 rkl tomaattipyrettä
 • 2 tl Garam masala-maustetta
 • 1 tl juustokuminaa
 • 1 tl korianterinsiemeniä
 • 1 tl savupaprikajauhetta
 • Chilihiutaleita

Masala, eli kastike

 • äskeinen maustetahna
 • 400 g Tomaattimurskaa
 • 2 dl ruokakermaa
 • 1 tl hunajaa
 • Suolaa

Valmista ensin mausteseos jauhamalla tahnan mausteet morttelissa.
Sekoita kaikki tahnan ainekset kulhossa ja aja tasaiseksi sauvasekoittimella.

Laita iso kasari ja 1 tl rypsiöljyä kuumenemaan keskilämmölle.
Kaavi maustetahna kuumaan kasariin, pudota hiukan lämpöä ja paista noin 10 minuuttia. Sekoittele usein.

Lisää tomaattimurska, sekoita ja anna kiehua kannen alla hiljalleen noin 30 minuuttia.

Paista kananpalat masalan kiehuessa.
Aseta vartaat öljytylle paistopellille tai metalliseen vuokaan. Paista 250 ° uunin ylätasolla 5 minuuttia, käännä sitten grillivastukset päälle ja jatka paistamista noin 5-7 minuuttia.
Anna vartaiden jäähtyä hetken aikaa ja irrota sitten
lihapalat tikuista.

Ota kasarin kansi pois ja käännä levy kuumemmalle. Sekoita mukaan kerma ja hunaja. Kun kastike kiehuu, lisää kananpalat ja anna kuplia noin 5 minuuttia välillä sekoitellen.
Maista ja lisää suolaa tarpeen mukaan.

Tarjoa keitetyn basmatiriisin ja tuorean korianterin kera. Mausta ja värjää basmatiriisi keltaiseksi lisäämällä kattilaan pari-kolme ripausta jauhettua kurkumaa.

Mausteisen kanaa tikka masalan lisukkeeksi sopii intialainen naaan-leipä ja viilentävä raita-kastike tai vaikka tavallinen maustamaton jogurtti.Kommentoi