Valkoinen kylmäsavulohi-peltipizza punasipulilla ja korianterilla

8.12.2018

Valkoinen kylmäsavulohi-peltipizza punasipulilla ja korianterilla

0 Comments

Ohut- ja aavistuksen rapeaksi paistettu pizzapohja sopii erityisen hyvin valkoisille kalatäytteisille pizzoille. Pohjan ohuus ja rapeus toimivat kontrastina pehmeälle kalalle ja ranskankermasta valmistetulle hapahkolle täyteläiselle kastikkeelle. Herkkää makua kastike saa inkivääristä ja raastetusta sitruunankuoresta. Pizza viimeistellään tuorealla korianterilla.

Kylmäsavulohi-pizza, pellillinen

Pizzapohja

Yksi ohut peltipizza, n. 520 g taikinaa.

 • 310 g vehnäjauhoa
 • 150 g jääkylmää vettä
 • 40 g huoneenlämpöistä vettä
 • 8 g suolaa
 • 8 g oliiviöljyä
 • 5 g tuorehiivaa / 3 g kuivahiivaa

Pizzataikinan ohje

 1. Liuota tuorehiiva 40 grammaan huoneenlämpöistä vettä. Mittaa jauhot, kylmä vesi ja hiivaliemi kulhoon, sekoita hitaasti minuutti yleiskoneella tai käsin. Anna taikinan levätä 20 minuuttia. Jos käytät kuivahiivaa, voit sekoittaa sen suoraan jauhoihin, mutta lisääsilti kaikki neste.
 2. Sekoita suola ruokalusikalliseen vettä ja lisää taikinakulhoon. Sekoita taas minuutti.
 3. Lisää oliiviöljy ja vaivaa yleiskoneen koukullla keskihitaalla 8 minuuttia tai käsin, kunnes taikinasta tulee erittäin kimmoisaa ja venyvää.
 4. Viimeistele taikina vaivaamalla hetki käsin ja pyöritä taikina palloksi. Siirrä taikinapallo kevyesti öljyttyyn kulhoon ja peitä kulho tiiviisti muovilla. Jätä kulho 30 minuutiksi huoneenlämpöön ja nosta se sitten 24 tunniksi jääkaappiin.

Pizzataikina voidaan käyttää jo 24 tunnin kuluttua, mutta pizzapohjan maku paranee entisestään, jos taikinan annetaan kohota vielä toiset 24 tuntia.

Ota taikina 24 tunnin kuluttua jääkaapista ja puristele siitä ilmat ulos niin, että se muuttuu taas tiiviimmäksi. Kääntele taikinasta pyöreä pallo ja palauta se kulhoon. Peitä kulho taas tiiviisti ja nosta toiseksi 24 tunniksi jääkaappiin.

Kun haluat käyttää taikinan, ota kulho huoneenlämpöön vähintään kaksi tuntia ennen kuin aiot levittää taikinan pellille. Taikina tarvitsee aikaa lämmetäkseen ja ”rentoutuakseen”.

Kylmäsavulohi-peltipizzan täyte

 • 250-300 g kylmäsavulohta
 • 1 pieni punasipuli
 • 1 prk (200 g) ranskankermaa
 • 1 tl oliiviöljyä
 • 1/2 sitruunan kuori raastettuna
 • 2 cm pala inkivääriä raastettuna
 • 1/4 tl suolaa
 • 1/4 tl sokeria
 • tuoretta korianteria

peltipizzan valmistelu

 1. Valmista kastike sekoittamalla ranskankermaan oliiviöljy, inkivääri, sitruunankuori, suola ja sokeri. Maista ja mausta halutessasi esimerkiksi parilla rouhaisulla mustapippuria. Anna kastikkeen maustua jääkaapissa.
 2. Levitä uunipellille 1 rkl oliiviöljyä. Voit myös käyttää halutessasi pellin päällä leivinpaperia, mutta Käytä öljyä myös leivinpaperin päällä.
 3. Nosta taikina keskelle peltiä ja kiepauta se sitten ympäri. Muotoile taikina suorakaiteeksi ja ala työnnellä taikinaa tasaisesti kohti uunipellin reunoja.
 4. Levitä taikinaa painelemalla sitä hiljalleen ohuemmaksi ja suuremmaksi yhteen liitetyillä sormenpäillä. Etene keskeltä kohti reunoja. Taikinaa voi myös venyttää varovasti nostelemalla, varmista ettei taikinan ja pellin väliin jää ilmataskua. Jätä noin 1 cm painelematon reunus, jotta pizzaan nousee pulleat reunukset. Jos taikina ei suostu leviämään koko pellille ja alkaa vetäytyä takaisin kasaan, lopeta työntäminen ja anna taikinan levätä peitettynä 15 minuuttia. Jatka painelua.

Pizzan täyttäminen ja paistaminen

levitä kastike tasaisesti pohjan päälle, kun taikina peittää pellin nurkkia myöden. Leikkaa punasipuli ohuiksi renkaiksi ja levitä sipulirenkaat kastikkeen päälle.
Nosta pelti 250 ° uunin alatasolle ja paista 10-13 minuuttia uunisi luonteesta riippuen.

Pizzan paistuessa pilko kylmäsavulohi paloiksi ja leikkaa korianterista lehdet.

Ota pelti uunista, kun pizza on paistunut reunoilta rapeaksi. Levitä kylmäsavulohi pizzan päälle ja nosta pizza takaisin uuniin.
Minuutin kuluttua ota pizza uunista, vedä se pelliltä puiselle leikkuualustalle ja anna jäähtyä lyhyt hetki. Leikkaa sitten pizza paloiksi, levitä paloille reilusti tuoretta korianteria ja tarjoile. Kyytipojaksi sopii loistavasti esimerkiksi puolikuiva, sitruksinen ja hapokas valkoviini.Kommentoi