Risotto alla zucca – myskikurpitsarisotto

28.10.2020

Risotto alla zucca – myskikurpitsarisotto

0 Comments

Syksy on kurpitsan parasta sesonkia ja maukas myskikurpitsa on kotikokkailijan kannalta yksi parhaista kauden herkuista. Myskikurpitsa on edullinen, pitkään säilyvä, monikäyttöinen ja sitä on erikoisesta ulkomuodostaan huolimatta helppo käsitellä.

Perinteikäs italialainen kurpitsarisotto, eli risotto alla zucca on kevyttä, mutta kermaisen täyteläistä ja maistuu häpeilemättömän reilusti makealle kurpitsalle.
Tärkeintä on valita hyvä risottoruokiin tarkoitettu riisi, itse suosittelen carnarolia, ja valmistaa risotto kuin italialainen nonna sen tekisi.

Myskikurpitsarisotto

  • 1 myskikurpitsa
  • 300 g Carnaroli- tai arborio-risottoriisiä
  • 1 dl valkoviiniä
  • 1 pieni sipuli
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl voita
  • mustapippuria

Kuori ja pilko myskikurpitsa.
Kuoriminen onnistuu helposti leikkaamalla kurpitsa ensin kahteen palaan. Aseta palat pystyyn, tasainen leikkauspinta leikkuulautaa vasten ja silpaise kuoret pois terävällä veitsellä. Poista päät.
Halkaise kuoritut myskikurpitsan puolikkaat, poista siemenet ja leikkaa kurpitsa parin cm:n kuutioiksi.

Valmista kasvisliemi ja pidä se kokoajan kuumana.
Laita pannu kuumenemaan miedolle keskilämmölle ja lisää 1 rkl oliiviöljyä. Pehmennä sipuleita pannulla 4-5 minuuttia ja lisää myskikurpitsakuutiot pannulle. Nosta hiukan lämpöä ja paista 4-5 minuuttia. Kippaa pannulle 2 dl kasvislientä ja keittele noin 10 minuuttia. Tässä ajassa kurpitsakuutiot alkavat pehmetä, mutta eivät ole vielä täysin pehmenneet. Lisää hiukan lientä, jos seos kuivuu.
Laita 200 grammaa kurpitsakuutioita ja noin 1,5 dl kasvislientä blenderiin ja aja soseeksi. Myös käsikäyttöinenkin soseutin käy.

Kuumenna padassa 1 rkl oliiviöljyä keskilämmöllä. Mittaa riisit pataan ja kääntele, kunnes riisi alkaa muuttua kuultavaksi ja tuoksua pähkinäiselle. Lisää 1 dl valkoviiniä, kääntele ja anna viinin haihtua..
Lisää kurpitsakuutiot ja sipulit riisien joukkoon ja aloita kiehuvan kuuman kasvisliemen lisääminen.
Lisää lientä desi kerrallan aina, kun edellinen liemi on ehtinyt imeytyä. Sekoita risottoa vähän väliä. Riisin kypsymiseen menee noin 20 minuuttia.
Puolen välin kieppeissä lisää myskikurpitsasose risoton joukkoon ja jatka liemen lisäämistä.
Lopeta, kun riisit ovat sopivan kypsiä ja risoton koostumus on valuva. Riisit ovat kypsiä, kun ne ovat päältä pehmeitä, mutta ytimessä on vielä selkeästi purutuntumaa jäljellä. Riisi ei saa olla missään nimessä liian löysää, mutta ei myöskään tarttua liiaksi hampaisiin kiinni.

Risoton viimeistely

Maista ja mausta suolalla.
Ota pata levyltä ja lisää risottoon pari nokaretta voita. Sekoita risottoa esimerkiksi puuhaarukalla, pyörittämällä sitä 30 sekuntia reipasta tahtia risotossa. Tämä niin kutsuttu mantecura-vaihe viimeistelee risottoon kermaisen valuvan lopputuloksen.
Rouhaise lopuksi joukkoon hiukan mustapippuria, peitä kannella ja tarjoile lämmitetyiltä lautasilta.Kommentoi