Viikonlopun helppo kauraleipä

4.4.2016

Viikonlopun helppo kauraleipä

0 Comments

Viikonloppuaamuisin on tapana keittää koko perheelle kattilapuuroa. Kyse on niinkin eksoottisesta asiasta kuin kattilassa haudutettu kaurapuuro. Nimitys on vastakohta arkiaamuista tutulle mikrossa tehdylle lautaspuurolle. Ja onhan makukin tietysti parempi.
Yleensä puuron menekkiarvio osuu aika hyvin kohdilleen, mutta viime lauantaina kattilaan jäi tavallista enemmän ylimääräistä puuroa. Eipä sitä iljennyt heittää hävikiksi, joten nopea päässälasku ja leipätaikina kasaan.

Yksi iso kauraleipä

  • 3 dl kaurapuuroa
  • 500 g (n. 7,5 dl) vehnäjauhoa
  • 280 g (2,8 dl) vettä
  • 50 g (0,5 dl) auringonkukansiemeniä
  • 15 g (n. 1 rkl) öljyä
  • 12 g (n. 2 tl) leipäsiirappia
  • 8 g (reilu 1 tl) suolaa (Hivenen enemmän, jos puurossa ei ole suolaa.)
  • 7 g kuivahiivaa
  • kaurahiutaleita

Sekoita puuro, vesi, öljy ja siirappi.
Lisää jauhot ja hiiva. Sekoita tasaiseksi.
Lisää vielä siemenet ja suola.
Vaivaa kädellä muutama minuutti. Taikina on erittäin löysää.

Öljyä kulho ja kippaa taikina kulhoon. Peitä liinalla ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Eli noin tunnin verran.

Jauhota alusta ja varaa kädenulottuville jauhoja käsiä varten sekä kasa kaurahiutaleita.
Kippaa taikina alustalle. Pyöräytä taikina jauhoissa ja muotoile lihavaksi pötköksi. Pyöräytä pötkö kaurahiutaleissa ja kiepauta pötkö rennosti pyöreäksi leiväksi. Tee kiepautus spiraalimaisesti niin, että nostat pötkön toisen pään keskelle päälle.

Siirrä leipä jauhotetulle leivinpaperille ja anna kohota liinalla peitettynä 45-60 minuuttia. Pasta 200 asteessa sopivaksi. Noin 25-35 minuuttia uunista riippuen.

Anna jäähtyä ritilällä ja nauti.


Related Posts

Pehmeä ruispaahtoleipä

Pehmeä ruispaahtoleipä

Mietityttääkö koskaan, miksi se kaupasta ostettu muovipussiin suljettu paahtoleipä pysyy aina vaan tuorean oloisena, homehtumisesta nyt puhumattakaan? Itseasiassa leipä voi olla homeessa, vaikka hometta ei paljaalla silmällä näekkään. Tai sitten leipään lisätyt säilöntäaineet ovat hoitaneet leiviskänsä kuten pitää. Itsetehty säilöntäainevapaa paahtoleipä-vuokaleipä homehtuu varmasti ja arvokkaasti. […]

helpot Ruis-kaurahiutalesämpylät

helpot Ruis-kaurahiutalesämpylät

”Jos sämpylän väliin lisää nakin, muodostuu nakkisämpylä.” Wikipedia Tässä nyt kuitenkin sämpylät ilman nakkia. Helppo, simppeli taikina, jossa 75% vehnäjauhoa, 15% ruisjauhoa ja 10% kaurahiutaleita. Taikinassa on 68% hydraatio, joten taikinaa on helppo käsitellä ja vaivausaika on lyhyt.Nesteestä puolet vettä ja toinen puolikas maitoa. Toki […]Kommentoi