Monzan  asemaleipurin rusinaleipä – Pan tramvai

11.5.2016

Monzan asemaleipurin rusinaleipä – Pan tramvai

0 Comments

Monza on Italian Lombardiassa sijaitseva historiallinen teollisuuskaupunki ja Milanosta pohjoiseen kulkevan vilkkaan raideliikenteen solmukohta. Milanon ja Monzan 15 kilometrin välimatka taittuu nykyään junalla tai metrolla, mutta ensimmäiset raiteet avattiin jo 1870-luvulla. Näiden kahden Italian teollistumista johtaneiden kaupunkien välillä kulki hevosten vetämät raitiovaunut. Tuolloin ja myöhemminkin lukuisilla työmatkalaisilla oli matkaeväänä ja kotiinviemisinä monzalaisen nimettömäksi jääneen leipurin kehittämä rusinaleipä. Leipä sai sittemmin nimeksi osuvasti pan tramvai (raitiovaunuleipä). Ajat muuttuivat, mutta monzalaisen leipurin rusinaleipä jäi elämään milanolaisten mielissä ja pöydissä. Monen milanolaisen koululaisen eväsrasiasta saattaa edelleen löytyä eväsleiväksi otettua tuoretta rusinaleipää.

Leipä on vaalea vehnäleipä, jossa on yhtä paljon jauhoa ja rusinoita. Leipä on makea ja se säilyy rusinapitoisuutensa ansiosta pidempään tuorean oloisena. Nelkoisen rusinamäärän ujuttaminen taikinan sisään oli hiukan haastavaa, mutta näköjään mahdollista.

Monzan asemaleipurin rusinaleipä

  • 500 g rusinoita
  • 500 g vehnäjauhoa
  • 25 g hiivaa
  • 7 g leipäsiirappia
  • 12 g sokeria
  • 10 g suolatonta voita
  • 8 g suolaa

Mittaa rusinat kulhoon ja kaada vettä päälle niin, että rusinat peittyvät. Anna liota 1,5 tuntia. Jos käytät keltaisia rusinoita, käytä lämmintä vettä, tavallisille viileää vettä.
Siivilöi rusinat ja painele ylimääräiset nesteet pois. Säästä neste.

Mittaa rusinaliemestä 380 grammaa. Säästä varmuuden vuoksi vielä loput taikinan säätöä varten.
Sekoita hiiva, sokeri ja siirappi rusinaliemeen. Anna seistä muutama minuutti.
Lisää huoneenlämpöinen voi.
Sekoita jauhot mukaan muutamassa osassa. Lisää lopuksi suola ja sekoita tasaiseksi massaksi. Anna taikinan odottaa muutama minuutti.
Vaivaa jauhotetulla alustalla noin 5 minuuttia. Mikserillä pari minuuttia puoliteholla riittää. Taikina tulee nopeasti, sen pitäisi olla pehmeää ja elastista.
Laita taikina öljyttyyn kulhoon ja anna kohota tuplakokoon, 1,5-2 tuntia.

Kippaa kohonnut taikina kevyesti jauhotetulle alustalle. Painele/kauli taikinasta halkaisijaltaan noin 35 senttinen ympyrä. Älä puristele tai rutistele tarpeettoman paljon.
Ravista vielä mahdolliset loput vedet rusinoista ja sekoita rusinoihin 25 g jauhoja.
Levitä reilu kolmasosa rusinoista taikinan päälle ja kääntele taikinan reunat keskelle. Paina saumat umpeen.
Rullaa taikina paksuksi pötköksi ja painele se varovasti uudestaan levyksi.
Levitä toinen kolmannes rusinoista taikinan päälle, rullaa rusinat taikinan sisään.
Anna taikinan levätä peitettynä 15 minuuttia.
Painele taikina niin isoksi levyksi kuin uskallat.
Levitä loput rusinat taikinan päälle ja rullaa taikina pötköksi. Yritä mahduttaa mukaan niin paljon rusinoita kuin mahdollista.
Koita saada rusinat pidettyä taikinan pinnan sisäpuolella ja rullaile leivästä varovasti pitkä lihava pötkö. Käännä päät leivän alle ja nosta se leivinpaperilla peitetylle pellille.
Anna kohota, kunnes leipä on valmis paistettavaksi. Noin 1 tunti.

Tarkista leivän muoto ja päiden tilanne juuri ennen uuniin laittoa. Paista ensin 5 minuuttia 230 asteessa ja pudota sitten lämpö 200 asteeseen. Paista uunistasi riippuen 25-35 minuuttia.
Jäähdytä ritilällä. Älä leikkaa leipää ennen kuin se on kunnolla jäähtynyt.

Leipä on aika makeaa tavaraa, joten suolaiset päälliset toimivat leipäsiivulla erinomaisesti.Kommentoi