Brunkanin vaaleat leivät

28.10.2013

Brunkanin vaaleat leivät

0 Comments

Brunkanin blondit

”Kaksi leipästä yhdellä viillolla.”

Ainekset

  • 500 g vettä
  • 200 g vehnähapanjuurta
  • 5 g hiivaa
  • 20 g hunajaa
  • 30 g maldonsuolaa
  • 800 g vehnäjauhoja

Valmistusohje

Sekoita vesi, hiiva, hapanjuuri ja hunaja keskenään. Lisää vähitellen jauhoja ja vaivaa käsin 15-20 minuuttia. Suola mukaan ja vaivaa vielä viitisen minuuttia. Anna taikinan levätä puolisen tuntia.

Öljyä iso uunivuoka (esim. 20×30 cm. Kippaa taikina vuokaan ja painele varovasti levyksi.
Jaa taikina mielessäsi kolmeen osaan ja käännä toinen reunimmaisista osista keskimmäisen päälle. Käännä toinenkin reuna keskelle niin, että taikina on nyt kolmin kerroin. Käännä taikina vielä varovasti ympäri ja anna nousta 30 minuuttia. Toista taittelu ja kääntäminen, peitä vuoka kelmulla ja anna makoilla jääkaapissa yön yli tai aamusta iltaan.

Kumoa taikina hellästi leivonta-alustalle ja viillä veitsellä pituussuunnassa kahteen osaan. Paista leipiä 200 asteisessa uunissa 30-35 minuuttia. Kuumenna uuni ensin 250 asteeseen ja pudota 200 asteeseen, kun olet laittanut leivät uuniin.

Brunkanin vaalean leivän ohje on päätynyt käsiini Jauhot Suussa-blogista, josta löytyy paljon oivallisia leipäohjeita. Itseltäni ei löydy tällä hetkellä kuin vaaleaa hapanjuurta, joten jouduin soveltamaan alkuperäistä ohjetta ruishapanjuuren käytön osalta. Lopputulos oli erinomaisen maukas, mutta kenties ruishapanjuuri tuo leipään vielä sen viimeisen silauksen.


Related Posts

Täydellinen sandwich-vuokaleipä

Täydellinen sandwich-vuokaleipä

On sanonta, että sandwichit on parasta, mitä gastronominen maailma on saanut Britannialta. Sanonta on ehkä yhtä kiistanalainenkuin se totuus, että tämä leipätyyli olisi ylipäätään alunperin kotoisin britanniasta. Joka tapauksessa modernin sandwichin eli leipäviipale-täyte-leipäviipale -yhdistelmän katsotaan olevan kotoisin läntisestä Euroopasta, jossa se alkoi yleistyä 1700-luvulla. Aluksi […]

Koukuttava sardinialainen flatbread Carta di Musica

Koukuttava sardinialainen flatbread Carta di Musica

Carta di musica, eli suomeksi nuottipaperi, on Sardiniasta kotoisin oleva litteä, ohut leipä, joka voidaan syödä joko pehmeänä tai rapeaksi paistettuna. Leivän erikoisen nimen synnylle löytyy perimätiedoista kaksi eri versiota. Toisen version mukaan nimi tulee leivän kaulimisvaiheen ohuudesta. Tässä vaiheessa leipä on niin ohutta, että […]Kommentoi