Plain pie, pizza mozzarellalla ja tomaattikastikkeella

23.3.2018

Plain pie, pizza mozzarellalla ja tomaattikastikkeella

1 Comment

Tämä pizza on saanut inspiraationsa Brooklynissa sijaitsevasta pizzeria Lucalin Plain pie-pizzasta. Pizza eroaa perinteisestä Margheritasta siinä, että Lucalin henkeen juusto laitetaan tomaattikastikkeen alle ja pizzalle tuleva valkosipulilla maustettu tomaattikastike on keitettyä ja levitetään pizzalle kuumana. Valmis pizza viimeistellään raastetulla parmesaanilla ja basilikan lehdillä. Lucalin pizzassa käytetään kahta eri juustoa, kuivaa ja tuoretta mozzarellaa, mutta Suomessa kuiva mozzarella tuntuu olevan kiven alla, joten tyydyin omassa versiossani pelkkään tuoreeseen mozzarellaan.
Tarkkasilmäisimmät huomaavat, että kuvassa olevan pizzan päällä on basilikan tilalla persiljaa, koska basilika nyt vain unohtui kauppaan.

Pohja on Lucalin kuuluisan pizzapohjan hengessä kehittämäni ”vääräoppinen” pizzataikina.

Plain pien ainekset

  • 1. reilu 300 gramman pizzataikina
  • 1 pss Mozzarellaa
  • tomaattikastiketta (ohje alla)
  • reilusti itseraastettua parmesaania
  • basilikan lehtia

Valmista tomaattikastike hyvissä ajoin.
Valuta mozzarella kuivaksi ja revi se pieniksi siivuiksi.

Asettele mozzarellat pizzapohjan päälle, jätä 2-3 cm reunus.
Levitä kerros kuumaa tomaattikastiketta pohjan päälle ja liu,uta pizza pizzalapiolla kuuman uunin kuumalle paistokivelle. Paista kolme minuuttia, käännä sitten uunin grillivastukset päälle, paista kolme minuuttia. Käännä taas tasalämmölle ja paista vielä 2-3 minuuttia. Huomaa, että paistoajat ovat viitteelliset, niihin vaikuttaa niin uunisi luonne kuin käyttämäsi paistoalusta.
Yleispäteviä vinkkejä pizzan paistamiseen löytyy taikinaohjeen yhteydestä.

Valmis pizza on reunoista rapea ja ruskistunut, reunan paistopinnassa näkyy tummempia kohtia. Pohja on myös rapeutunut alapuolelta, mutta pehmenee jäähtyessään, etenkin keskelle mentäessä. Slaissiksi leikatunpizzan kärki pitää saada käännettyä newyorkilaiseen tyyliin slaissin päälle niin, että pohja ei rikkoudu.

Ota valmis pizza uunista ja nosta se ritilälle tai puiselle leikkuulaudalle.
Ripottele kuumalle pizzalle raastettua parmesaania ja kourallinen basilikanlehtiä. Anna jäähtyä minuutti-pari ennen kuin leikkaat.

Lucali-henkinen tomaattikastike

Tällä ohjeella valmistuu kastiketta kolmeen pizzaan.

  • 800 g Mutti-tomaattimurskaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1/4 tl suolaa

Kuori ja runttaa valkosipulinkynnet rikki.
Kuumenna oliiviöljy ja kuullota valkosipuleita hetki öljyssä. Älä ruskista.
Kippaa tomaattimurska pannulle ja anna kastikkeen kiehahtaa. Mausta suolalla.
Käännä levy miedolle lämmölle ja anna kastikkeen hitaasti juuri ja juuri kuplia 30-45 minuuttia. Sekoittele välillä. Kastike on tarkoitus pitää aika ohuena, joten älä hauduttele liian kuumalla lämmöllä.
Pidä sen jälkeen kastike vain kuumana. Poimi valkosipulit kastikkeesta ennen kuin levität sen pizzoille.1 thought on “Plain pie, pizza mozzarellalla ja tomaattikastikkeella”

Kommentoi