Laffa-ohutleipä, katuruokaa Lähi-Idästä

18.5.2018

Laffa-ohutleipä, katuruokaa Lähi-Idästä

1 Comment

Laffat on litteitä, täytettäviä ja taitettavia flatbreadeja Lähi-Idästä. Laffa on jostain taskuttoman pitaleivän ja pizzapohjan välimaastosta; ohut, pehmeä ja hiukan sitkeä.
Näin kesäaikaan laffat on mukava paistaa terassin tai mökin grillissä, paistoaika on vain muutama minuutti ja mukaan tulee aitoa kesän aromia. Puhumattakaan tuoksuista, joita levität naapuruston ihasteltavaksi. Olet eittämättä illan grillikurko, kun valmistelet täytteet etukäteen ja tarjoat grillikuumia täytettyjä laffa-leipiä.

Flatbreadien paistamista grillissä helpottaa hyvä grilliin sopiva pizza- tai paistokivi. Oma suositukseni on tämä graniittilevystä valmistettu tukeva Laavu-kivi.

Laffa-leipien taikina

  • 550 g vehnäjauhoa
  • 350 g kädenlämpöistä vettä
  • 20 g sokeria
  • 10 g suolaa
  • 12 g hiivaa / 4 g kuivahiivaa

Liuota tuorehiiva 100g (1 dl) vettä. Jos käytät kuivahiivaa lisää se jauhojen mukana.
Sekoita kulhossa loput vedestä, sokeri ja suola.
Lisää kulhoon jauhot ja hiivaliemi.
Sekoita aineksista yleiskoneen lavalla tai käsin lastalla yhtenäinen massa, 1-2 minuuttia.
Vaivaa taikinasta pehmeän elastinen taikina. Yleiskoneen koukulla keskihitaalla noin 3-4 minuuttia, käsipelillä oman tuntuman mukaan.
Kääntele taikina palloksi ja peitä kulho muovilla tai liinalla. Anna taikinan kohota lähes tuplakokoon, eli noin tunnin verran.

Jauhota leivonta-alusta.
Irrota taikina lastalla kulhosta ja kippaa se alustalle.
Taittele taikina pötköksi ja leikkaa taikina kahdeksaan palaan. Jokainen pala painaa noin 120 grammaa.
Tee taikinasta palloja sämpylän tyyliin. Litistä taikinapala kevyesti, käännä nurkat yhteen, pyöräytä ympäri ja pyöritä kämmenen ja alustan välissä palloksi.
Nosta taikinapallot jauhotetun leivinpaperin päälle ja peitä liinalla.
Anna taikinan gluteeniverkon rentoutua 30 minuuttia. Rentoa taikinaa on helpompi kaulia.

Ota taikinapallo jauhotetulle alustalle (suosittelen Myllyn Paras Durum-jauhoja) ja paina pallo kämmenellä litteäksi.
Kauli taikinasta ohut soikio, jonka pituus on 25-30 cm. Muodon ei tarvitse olla täydellinen, sillä tarjoiltaessa leipä joko taitellaan, rullataan tai revitään palasiksi.

Paista leivät hyvin kuumassa grillissä paistokivellä tai suoraan ritilällä. Jos leipiin muodostuu ilmataskuja, puhko ne haarukalla.
Paista ensin toista puolta 1-3 minuuttia, käännä leipä ympäri ja paista vielä 1-2 minuuttia. Leipiin saa tulla tummia läiskiä ja grillattu ulkonäkö.
Leivät voi toki paistaa myös hyvin kuumassa uunissa. Käytä paistoalustana kuumaa paistokiveä tai ylösalaisin käännettyä uunipeltiä.

Varaa lähettyville muovipussi valmiita leipiä varten. Nostele kuumat leivät muovipussiin, tällöin ne säilyttävät täydellisen pehmeän ja hiukan sitkoisen suutuntumansa.

Kun kaikki leivät on paistettu ja pinossa pussissa, aloita täyttäminen. Täytteiksi sopivat kaikki pita- kebab- falafel-tyyppiset täytteet. Laffasta voi myös repiä palasia ja niitä voi tarjota esimerkiksi hummuksen tai salaatin kera.

Katso tästä inspiraatioksi:
Täytetty Laffa algerialaisella salaatilla ja grillatulla vuohenjuustolla1 thought on “Laffa-ohutleipä, katuruokaa Lähi-Idästä”

Kommentoi