Tattari-vehnäsämpylät

9.11.2016

Tattari-vehnäsämpylät

0 Comments

Tattari, eli viljatatar on Siperian suunnalta kotoisin oleva vanha viljelykasvi, jota viljeltiin Suomessakin yleisesti 1800-luvun puoliväliin asti. Kiinnostus tattarin viljelyyn loppui Suomessa käytännössä kokonaan 1940-luvulla typpilannoituksen yleistymisen myötä. Uusien lannoitteiden ansiosta Suomenkin oloissa pystyttiin tuolloin lisäämään sellaisten kasvien viljelyä, jotka tuottivat kiinnostavampaa satoa ja vaativat maaperältä vaatimattomissakin oloissa pärjäävää tattaria enemmän.

Kiinnostus tattaria kohtaan on kuitenkin taas kasvanut 1990-luvulta lähtien. Tattarilla on havaittu olevan positiivisia terveys vaikutuksia. Se sisältää kaikkia ihmisen tarvitsemia aminohappoja, joten tattari on hyvä proteiinilähde. Gluteiinittomana kasvina tattari sopii myös keliaakikkojen ruokavalioon.

Tattarisämpylät, 20 kpl

tattariporukka

Yhteistyössä Myllyn Paras-jauhot.

  • 580 g Myllyn Paras vehnäjauhoa
  • 170 g Myllyn Paras tattarijauhoa
  • 465 g vettä
  • 40 g öljyä
  • 13 g agavesiirappi a/ hunajaa
  • 15 g hiivaa
  • 10 g suolaa

Liuota hiiva veteen ja anna hiivan käynnistyä muutama minuutti.
Sekoita jauhot ja suola kulhossa. Lisää mukaan vesi, Agave/hunaja ja öljy.
Sekoita, kunnes ainekset ovat hyvin sekaisin ja tasaista massaa.

Kippaa taikina jauhotetulle alustalle. Vaivaa käsin kunnes taikina on pehmeää ja venyvää. Noin 8 minuuttia. Koneella koukutettaessa muutama minuutti riittää. Muista viimeistellä minuutin käsivaivauksella myös koukutuksen jälkeen.
Pyööräytä taikina palloksi ja siirrä öljyttyyn kulhoon. Peitä kulho ja anna taikinan kohota tuplakokoon, noin kaksi tuntia.

Kippaa taikina alustalle ja leikkaa se kahteen palaan. Palauta toinen puolikas siksi ajaksi kulhoon,kun työstät toisesta puolikkaasta sämpylöitä.

Leikkaa taikina kymmeneen yhtäsuureen palaan n. 60 g / kpl.
Pyöritä ja muotoile palat haluamasi mallisiksi sämpylöiksi.
Päällystä uunipelti leivinpaperilla. Jauhota paperi semolinalla tai maissijauholla ja siirrä sämpylät paperille kohoamaan. Peitä liinalla ja anna sämpylöiden nousta 45-60 minuuttia.

Kuumenna uuni 250 asteeseen. Siirrä pelti uuniin keskitasolle ja pudota lämpö 220 asteeseen. Uunistasi riippuen paista 15-20 minuuttia.
Jäähdytä ritilällä.



Kommentoi