Italialainen nopea ja helppo paistinpannuleipä – Piadina Romagnola

12.9.2016

Italialainen nopea ja helppo paistinpannuleipä – Piadina Romagnola

0 Comments

Siinä se sanotaan heti otsikossa, nyt tulee kerrankin helppoa ja nopeaa. Heitetään esitaikinat, kylmäfermentaatiot, tuntien kohottelut ja muut odottelut sivuun ja tehdään perinteistä italialaista nopeaa, yksinkertaista ja hyvää mukaan napattavaa katuruokaa.

Piadina on italialainen vehnäjauhoista tehty paistinpannulla paistettava flat bread-lätty, joka täytetään halutulla tavalla ja nautitaan vaikka lounaalla. Juuri pannulta otetun leivän toiselle puolikkaalle asetellaan valitut täytteet, leipä käännetään kahtia ja syödään vaikka vauhdissa. Yleensä täytteitä on 2-3 kappaletta per leipä ja variaatioita tietysti lukemattomia. Täytteinä käytetään esimerkiksi kinkkua, salamia, makkaraa, juustoja, rukolaa, tomaattia ja muita kasviksia, sieniä, yrttejä ja kaikkea muuta italialaista.
Piadinat maistuvat myös makeina versioina. Tällöin täytteeksi sopii esimerkiksi Nutella ja mascarpone tai hillo ja Ricotta.

Emilia-Romagnan alueelta kotoisin olevalle Piadinalle ei ole tarkkaa oikeaa kokoa tai näköä. Piadina on muuttunut vuosisatojen aikana ja eri alueilla on totuttu tekemään leivästä omanlaisia versioita. Eteläisessä Emilia-Romagnassa piadinat ovat ohuempia ja suurempia kuin pohjoiseen päin mentäessä. Piadinan ohuudella tai halkaisijan pituudella ei siis ole suurta merkitystä, paksuus voi olla 3-8 mm ja halkaisija 15-30 cm. Ohuempi piadina on yleensä rapeampi ja rikkoutuu helpommin taitettaessa, paksumpi leipä jää tietysti pehmeämmäksi. Piadinan voi tehdä täysin pyöreäksi tai jättää sen vähän ”muotopuoleksi”, jotta se näyttää enemmän kotona tehdyltä. Piadina ei ole siis mikään lailla suojattu Pizza Napoletana vaan niitä saa valmistaa enemmän oman maun mukaan.

Piadinataikina valmistetaan vehnäjauhoista, vedestä/maidosta, laardista (strutto)/oliiviöljystä ja suolasta. Taikinaan voi lisätä leivinjauhetta tai ruokasoodaa, jotta leivästä tulee hiukan paksumpi.

Piadinan perusohje noin 6-8 kappaleelle menee näin:

Itsetehdyt piadinat

  • 500 g vehnäjauhoa
  • 250 g maitoa, vettä tai puolet ja puolet
  • 50 g oliiviöljyä tai 75 g laardia
  • 8 g leivinjauhetta
  • 8 g ssuolaa

Sekoita jauhot ja suola.
Lisää neste ja oliiviöljy. Jos käytät laardia öljy sijaan, sekoita se alussa jauhoihin.
Sekoita leivinjauhe tai ruokasooda mukaan.
Vaivaa taikinaa käsin kymmenisen minuuttia, kunnes taikina on kasassa, pehmeä eikä tartu enää. Jos taikina tuntuu liian tahmealta, lisää 1-2 rkl jauhoja.
Käännä taikina palloksi ja anna taikinan levätä liinan alla puolisen tuntia.
Leikkaa taikina 6-8 samankokoiseen (n. 100 g) palaan ja kauli palat pyöreiksi lätyiksi. Jos minulta kysytään niin noin 4-5 milliä paksu piadina jää sisältä sopivan pehmeäksi.

Perinteisesti piadinat paistetaan Italiassa savesta tehdyllä montetiffi-pannulla. Nykypäivänä terracotta-pannuja ei joka keittiöstä löydy, joten joustetaan ja paistetaan tavallisella paistinpannulla. Puristien mielestä tosin maku kärsii heti olennaisesti, jos pannu on väärä.

Kuumenna pannu ja paista piadinat yksi kerrallaan noin 1-2 minuuttia per puoli. Pistele leipään haarukalla reikiä, kun laitat sen pannulle. Muuten saat ennemminkin pitaleivän kuin piadinan.
Käännä leipä, kun sen pohjaan alkaa tulla ruskeita läiskiä.

Valmistele leipien täytteet ennen paistamista, jotta voit viimeistellä leivän heti tuoreeltaan. Piadinat on tarkoitus syödä kuumana. Leivän voi tarjota myös kääntämättä sitä puoliksi. Silloin vain päällystetään leipä täytteillä ja leikataan paloiksi.Kommentoi