Pasta e ceci alla romana – Pastakeitto kikherneillä

1.10.2020

Pasta e ceci alla romana – Pastakeitto kikherneillä

0 Comments

Pastaa ja kikherneitä onItaliassa laajalti tunnettu ruokalaji, joka sopii erityisen hyvin kylmempiin vuodenaikoihin. Aineksiltaan ja reseptiltään perusyksinkertainen pastakeitto on vaivaton valmistaa vaikka arki-illan lämmittäjäksi.

Pasta e cecin peruspilarit ovat pastan ja kikherneiden lisäksi valkosipuli,rosmariini, pieni määrä tomaattia ja liemi. Luonnollisesti näin yksinkertaisesta ruokalajista löytyy lukemattomia erilaisia muunnelmia, kuten tomaatiton in bianco ja tämä oma suosikkini, alla romana. Roomalaisessa versiossa keittoon lisätään sardellia. Muutos perusreseptiin on pieni, muttta makuun suuri. Pari lasipurkista pannulle nostettua pientä sardellifilettä tuovat keiton makumaailmaan ratkaisevan määrän lisäsyvyyttä.

Pasta e ceci ainekset

  • 200-250g pienikokoista pastaa (orechiette, vitalini, tubetti jne.)
  • 200-250g kikherneitä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 2 sardellifilettä
  • 2 rkl tomaattipyrettä tai 1 dl tomaattimurskaa (San Marzano)/
  • 1,2 l kasvislientä
  • 1 rosmarriinin oksan neulaset silputtuna
  • suolaa
  • mustapippuria

Valmistus

Huuhtele ja valuta kikherneet. Kuumenna kasvisliemi.

Laita kattila kuumenemaan keskilämmölle. Lisää oliiviöljy ja siivutettu valkosipuli. Pyörittele valkosipulia öljyssä pari minuuttia, eli kunnes kattilasta nousee valkosipulin aromi. Lisää sardellifileet ja pilko ne lastan avulla. Sulata sardellit sekoittamalla mukaan 1 rkl kasvislientä.
Lisää tomaatti, rosmariini ja kikherneet. Kääntele hetki ja lisää kasvisliemi. Jätä varmuuden vuoksi parin desin verran lientä lisäämättä.
Sekoita, mausta suolalla ja anna keiton kiehua hiljalleen kannen alla 10 minuuttia.

Lisää pasta keittoon ja keitä, kunnes pasta on al dente. Lisää sivuun jätetty liemi kattilaan, jos keittyvä pasta näyttää tekevän keitosta liian paksua. Sekoita hyvin, peitä kannella ja nosta keitto odottamaan muutamaksi minuutiksi.

Viimeistele muutamalla mustapippurirouhaisulla ja pirskottelemalla keiton päälle hyvää extra neitsytoliiviöljyä


Related Posts

Sisilialainen uunipasta Anelletti al forno

Sisilialainen uunipasta Anelletti al forno

Anelletti on renkaan muotoinen kuivattu pasta, joka sopii erityisen hyvin uunissa valmistettaviin pastaruokiin. Kovat pastarenkaat kestävät hyvin pidemmän kypsennysajan, joten ne säilyttävät napakan suutuntuman vielä esikeittämisen ja uunissa paistamisen jälkeenkin. Anelletti al forno on sisilialainen kotiruokaklassikko, jota suositaan muiden uunipastojen ohella etenkin viikonloppuna ja juhlapyhinä. […]

Pehmeä myskikurpitsakeitto ja maustettu keittokerma

Pehmeä myskikurpitsakeitto ja maustettu keittokerma

Myskikurpitsa on yksi, monissa keittiöissä vielä suhteellisen tuntematon syksyn sesonkikasviksista. Hiukan mystisen mäköinen ja eksoottisen niminen, iso, keltainen ja kivikovalta tuntuva kasvi herättää kaupan vihannesosastolla helposti varmasti vain ohimenevän ajatuksen ”Mitähän tuostakin voisi tehdä.”, ja matka jatkuu. Ehkä helpoin tapa tutustua myskikurpitsaan on valmistaa siitä […]Kommentoi